Print
PDF

Održana radionica „Razglednica“

Written by Centar Fortis on .

Mladi u općini Jablanica (njih cca. 2966) nemaju puno prilike da učestvuju u radionicama tipa digitalne fotografije. U sklopu nastavka projekta „Razglednica“ - Škola digitalne fotografije za mlade, održane besplatne radionice za mlade u prostorijama Centra „Fortis“ u Jablanici...

 

Na radionicama mladi su tokom škole naučili o tehnikama snimanja fotoaparatom, korištenju web stranicama, usavršavaju postojećeg znanja iz ove oblasti, ističući svoje umjetničke sposobnosti. Projekat nastaje iz potrebe mladih za kreativnim vidom provođenja slobodnog vremena i nedostatka sličnih programa u lokalnoj sredini za koju se program realizuje.

Edukacija je bila usmjerena na tehnikama snimanja fotoaparatom, na pravilnom držanju fotoaparata, na osvjetljenju, fokusiranju centralnom tačkom, WB, korištenju histograma sa praktičnim vježbama. Izrađena je nova platforma - web stranica za učesnike na kojoj su predstavljene razglednice učesnika sastavljene od kreacija učesnika. Razglednice su besplatne i mogu se pronaći kako na novoj platformi https://razglednica.centar-fortis.org/ , tako i u prostorijama Centra „Fortis“.

Budući da BiH teži ulasku u Evropsku uniju, potrebno je i da u domenu obrazovanja mladih ispuni određene kriterije date u konvencijama EU i strategijama EU. Kako bi mladi izgradili sebe kao ličnosti koje će sutra doprinositi cjelokupnom društvu, korisno je, ako ne i neophodno, da mladi provode korisno svoje slobodno vrijeme. Kroz korisno iskorišteno slobodno vrijeme mladi dolaze do novih znanja, vještina i kontakata koje mogu iskoristiti za vlastiti napredak.

Projekat je podržan od Federalnog ministarstva kulture i sporta-Federalnog ministarstva kulture i športa, Mreže za izgradnju mira, Vijeća mladih općine Jablanica.

Radionicu organizuje Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" iz Jablanice, a predavači radionica bili su Džejla Beganović i Alik Lončar.

Medijska podrška: bljesak.info, klix.ba, BHRT, Mreža za izgradnju mira, ORC Tuzla, RTV Jablanica, Oslobođenje.

Više fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici CENTAR FORTIS.

Share