WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

Mali pioniri (ponovo)

Written by Centar Fortis on .

Znajući da je posljednja generacija pionira rođena 1982.godine, naši učenici i članovi, zalažući se za ista prava i dužnosti, danas su bili samo mali pioniri.

Na 69.godišnjici Bitke za ranjenike na Neretvi učestvovali su i naši mali vjerni i vrijedni učenici. Nakon spuštanja 69 karanfila u Neretvu u spomen napoginule borce NOR-a i nakon obraćanja našeg načelnika iz Jablanice i izaslanika iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, oni su otpjevali i odsvirali dvije pjesme: „O Bella ciao“ i „Mlada partizanka“.

Učenici marljivo rade, pripremaju se, svoje slobodno vrijeme provode u druženju ili sviranju, uče, pomažu starijim osobama i mlađima od sebe, poštuju svoje drugove i drugarice, vesele se svakoj minuti svoga djetinjstva.

Nekada su Savez pionira činili učenici iz prvih sedam razreda osnovne škole. Riječ „pionir“ izražavao je težnju za postizanjem najplemenitijih osobina čovjeka u samoupravnom društvu i poticao na stalno istraživanje, otkrivanje i usavršavanje svijeta oko sebe.

Svaki pionir je tada imao prava i dužnosti. Pozvan je da iznosi svoje želje i mišljenja, da odlučuje o svojoj i zajedničkoj aktivnosti, o učenju, radu, KORISNOM PROVOĐENJU SLOBODNOG VREMENA i o uključivanju u ostale aktivnosti svoje uže i šire društvene sredine.

Pioniri su polagali i tadašnju zakletvu, pa će učenici Male škole klavira sigurno podsjetiti mnoge na riječ i značenje pojma „pionir“i na dio one zakletve: „da ću marljivo učiti i biti dobar drug.“

A zar oni već ne oslikavaju prave male pionire!? Zaključite sami!

Više slika možete pogledati u našoj GALERIJI.

Share

Medijski partneri