WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

Medunarodna konferencija pvodom 20. godišnjice Panevropske unije BiH [FOTO+ViDEO]

Written by Centar Fortis on .

Povodom 20. godišnjice Panevropske unije Bosne i Hercegovine održana je Medunarodna konferencija: Bosna i Hercegovina izmedu Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Mostaru od 11. do 13.9.2015.

Rijeci dobrodošlice uputio je gospodin Vanja Gavran, predsjednik Panevropske unije BiH, mons.prof.dr.Franjo Topic, pocasni predsjednik Panevropske unije BiH, Alain Terrenoise, predsjednik Medunarodne Panevropske unije i Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara. Medu zvanicama bila je prisutna i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberovic.
Drugi dan konferencije protekao je u iscrpnim panelima, gdje su svoje govore imali predstavnici Panevropske unije iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Madarske, Srbije, Bugarske, zastupnici u Evropskom parlamentu, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH i drugi visoki zvanicnici u BiH.
Konferenciji je prisustvovala potpredsjednica Federacije BiH, mr. sci. dr. Melika Mahmutbegovic.
Na kraju drugog dana konferencije usvojena je DEKLARACIJA:  


Mi, clanovi Panevropske unije iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Madarske, Slovenije i Srbije, na Medunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina izmedu Daytona i Bruxellesa: Od Dejtonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, usvajamo slijedecu

D E K L A R A C I J U

1. Pozdravljamo novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, kroz britansko-njemacku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu, kao i angažman domacih politickih aktera koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što je na tragu naše prošlogodišnje konferencije i deklaracije u kojoj smo tražili taj novi pristup prema Bosni i Hercegovini. Apelujemo na državne strukture i predstavnike politickih partija Bosne i Hercegovine za hitno provodenje Reformske agende, - programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje ce Bosnu i Hercegovinu konacno dovesti do kandidatskog statusa za clanstvo u Evropskoj uniji i približi pocetku pregovora za clanstvo. Ubrzanje procesa integracije BiH u Evropsku uniju stablizira ekonomski razvoj i ucvršcuje mir. Bosna i Hercegovina se u tom kontekstu treba riješiti nacionalisticke retorike, ali se treba držati principa i kolektivnih i individualnih prava.

2. Panevropska unija pozdravlja zakljucke nedavno održanog Samita zemalja Zapadnog Balkana u Becu iz avgusta ove godine. Regionalna saradnja, rješavanje otvorenih pitanja izmedu zemalja regije, kao i proces pomirenja od iznimne su važnosti za proces evropskih integracija. Pozdravljamo i podršku Brisela Bosni i Hercegovini na evropskom putu, posebno licni angažman visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federice Mogherini, kao i angažman Komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesa Hahna.

3. Panevropska unija predlaže i ocekuje da strukture Evropske unije zajedno s partnerima iz medunarodne zajednice, posebno Sjedinjenim Americkim Državama, intenzivira pomoc i medijaciju u procesima priprema Bosne i Hercegovine za clanstvo u Evropskoj uniji.

4. I nakon dvadeset godina od njegovog donošenja, promjena Dejtonskog ustava ostaje aktuelno pitanje. Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država i redizajn njenog ustavnog uredenja usvajanjem evropskog demokratskog i pravnog naslijeda je neizbježan. No, prioritet vlasti bi trebale biti ekonomske, socijalne i obrazovne reforme, ocuvanje finansijske stabilnosti, konsolidacija tekuce potrošnje, smanjenje javnog duga, poboljšanje poslovne klime, povecanje konkurentnosti ekonomije BiH, te reforme u oblasti javne uprave.

5. Bosna i Hercegovina treba imati snažno civilno društvo koje preuzima odgovornost u sklopu demokratskih procesa u cilju razvoja države i njezinog evropskog puta.

6. Potrebno je snažnije raditi i na ubrzanju reformskih procesa u oblasti vladavine prava, kao i u borbi protiv korupcije, jer ce to doprinijeti stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

7. Pozdravljamo posebno zakljucke Samita zemalja Zapadnog Balkana u Becu o mladima, nauci i istraživanju, kao i o ulozi društva u procesima euro-atlanstkih integracija. Poboljšanje perspektive mladih zaista nosi veliki znacaj u osiguranju stabilnosti, održivog razvoja i napretka Bosne i Hercegovine i cijele regije.

8. Apelujemo na državne strukture svih nivoa za hitno rješavanje statusa bosanskohercegovackih institucija kulture od državnog znacaja, ali i drugih kulturnih institucija i organizacija civilnog društva.

9. Insistiramo na trajnom rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica u Bosni i Hercegovini, u skladu sa preporukama Sarajevske deklaracije o povratku izbjeglica. Potrebno je povecati napore i u aktivnostima u cilju pronalaska nestalih lica u Bosni i Hercegovini. Pozivamo nadležne u BiH i Evropskoj uniji da se poduzmu koraci za smanjenje iseljevanja iz Bosne i Hercegovine.

10. Pozdravljamo uspješno predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijecem Evrope. Smatramo to važnim za Bosnu i Hercegovinu, njenom medunarodnom politickom predstavljanju u pozitivnijem svjetlu, ali i u promociji na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turistickom planu.

11. Pozivamo na pronalaženje rješenja izbeglicke krize koja se procenjuje najvecom od Drugog svetskog rata, kao i direktno ukljucenje Evropske unije u taj proces. Izbjeglice su naša braca, a Bosna i Hercegovina i njezini stanovnici su iskusili takva ratna iskustva, i bratski ih trebamo primiti u Evropsku uniju, jer je to u duhu evropskih vrijednosti.

Medu ucesnicima konferencije bili su i predstavnici Centra "Fortis" i Ambasade Kraljevine Norveške.

Više informacija na: https://www.facebook.com/PaneuropaBiH?fref=ts i https://www.facebook.com/Medunarodni-centar-za-djecu-i-omladinu-Fortis-309463309105828/timeline/

Share

Medijski partneri