WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

KONCERT TURKUAY

Written by Centar Fortis on .

S ciljem učvršćivanja prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske te davanja doprinosa proslavi 29. oktobra – Dana Republike Turske, u Mostaru je 30. oktobra nastupio "Turk Armoni Yildizlari" - "Turkay" orkestar.

Učenici Male škole klavira su imali priliku biti 30.10.2012. na koncertu koji je organizovala Turska vojna misija. Orkestar Turkay koji je zabavljao tu večer učenike, kako Male škole klavira tako i učenike osnovnih škola sa podružja HNK, održan je u sali Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Orkestar "Turk Armoni Yildizlari" ili skraćeno "Turkay", osnovan je u Ankari 2006.  godine u sklopu Komande Harmonijskog orkestra Turskih oružanih snaga, a u okviru aktivnosti integriranja Turskih oružanih snaga sa narodom. Od vremena formiranja do danas, "Turk Armoni Yildizlari”-"Turkay" nastupao je na brojnim koncertima kako u Turskoj, tako i u inozemstvu, dostojno predstavljajući Tursku i njene Oružane snage.

Orkestar broji 30 članova, među kojima su tri oficira, 23 podoficira, tri vojnika i jedan civilni član. Ovaj orkestar održao je niz koncerata sa poznatim umjetnicima iz Turske. Tako su 2007. godine održali koncert sa poznatom turskom jazz i pop pjevačicom Ayten Alpman na otvorenju 11. Međunarodnog jazz festivala u Ankari. Godinu dana kasnije, također su nastupili i na otvorenju 12. Međunarodnog jazz festivala u Anakari, u okviru saradnje sa popularnom turskom pjevačicom Burcu Gulec.

Više fotografija možete pogledati u našoj GALERIJI.

Share

Medijski partneri