WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

Let`s do it – milion sadnica za jedan dan!

Geschrieben von: Centar Fortis am .

U subotu 22.10.2016. godine održana je velika akcija pošumljavanja u sklopu ekološke akcije i projekta Let`s do it – milion sadnica za jedan dan! Već šest godina je prošlo kako se u općini Jablanica realizuje projekat „Lets do it“. Ovo je deseta po redu akcija od 2012. godine koja se održava u općini Jablanica a sa istim ciljem: da naša ekološka svijest bude veća.

 

Često zaboravljamo da šume imaju važnu ulogu u sprečavanju nastajanja bujica, da šuma sprečava eroziju zemljišta i da je ona najbolji filter za dobijanje pitke vode. Današnji centar svijeta i zbivanja, nažalost, su nove informacijske tehnologije, a samo pokatkad prisjetimo se da riječ „šuma“ postoji.

Ove godine su neizostavnu podršku dali članovi Asocijacije srednjoškolaca u BiH – lokalni tim za Jablanicu. U toku dvodnevnog predavanja oni su učenicima I i II razreda srednje škole držali prezentaciju o važnosti očuvanja šuma.

Neke od važnosti šume su:

  • samo 4 bukova stabla kroz 100 godina obezbijede kiseonik jednom čovjeku za 80 godina života;
  • čovjek može da živi bez hrane 5 nedjelja, bez vode 5 dana, a bez vazduha samo 5 minuta;
  • uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika;
  • visoke šume, površine od 1 ha, u procesu fotosinteze oslobađaju 3 tone kiseonika a potroše oko 4 tone ugljen-dioksida;
  • bukove šume, površine 1 ha, mogu primiti čak 68 tona čađi i prašine;
  • jedno stablo divljeg kestena, starosti oko 30 godina, može da zadrži 120kg prašine i 80kg aerosola godišnje;
  • 1ha kleke godišnje emituje u atmosferu oko 30kg materija sa baktericidnim dejstvom, što je dovoljno za dezinfekciju omanjeg grada (takoreći i Jablanice);
  • šuma smanjuje buku, što zavisi od tipa šume, gustine, visine grmlja i godišnjeg doba.

Akcijom Let`s do it – million sadnica za jedan dan želimo ukazati upravo na tu veliku važnost šuma koje koristi ovom čovjeku koji živi na ovoj zemlji i planeti.

Međunarodni centar za djecu i omladinu “Fortis” je zajedno sa Šumarstvom Srednje Neretvanskim, kao stručnom timom, zasadio je 300 sadnica crnoga bora na lokalitetu Suhava u Glogošnici koji je prije toga bio pripremljen za pošumljavanje.

Zahvaljujemo se omladini, učenicima, Asocijaciji srdnjoškolaca BiH – lOkalnom timu Jablanica, Srednjoj školi Jablanica, Jablanica-transu i ekipi iz Lokalnog tima Sarajevo a posebno Junuzu i Mirsadi Elkaz koji su pomogli da se održi akcija pošumljavanja u općini Jablanica.

Ovakvih akcija će u budućnosti biti još više i ovo nije kraj. Ostavili smo trag i pripremili put za one koji dolaze iza nas. Mislimo na budućnost samih nas, naše omladine.

Svakako da dodatne informacije možete dobiti putem Facebook stranice ili internet stranice: www.centar-fortis.org.

Koordinator za općinu Jablanica

Indira Čilić-Lončar


Share

Medijski partneri