WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

"Lets do it" projekat u BiH

Geschrieben von: Centar Fortis am .

"Lets do it projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 126 745 volontera, koji su očistili oko 11 500 tona otpada i zasadili 314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" je od samog početka u sklopu lokalnog tima kao koordinator za Jablanicu u projektu „Let`s do it Jablanica“, gdje je 9.9.2012. godine bio očišćen grad (i obližnja sela). Tada smo mapirali i geokartirali deponije u Jablanici. Prezentovali smo 3 puta u gradu upis u knjigu volontera, zatim prezentovali projekat u Jablanici i Mostaru, te prezetvoali projekat za najmlađe u parku Jablanice gdje su djeca kroz slikanje pokazala šta zapravo znači čista Zemlja. Održana je pilot akcija prije pravoga čišćenja što se pokazalo veoma efektnim i dobili smo pozitivne kritike kako od prolaznika, turista, tako i od građana ove općine. U sklopu ovog projekta donosili smo hranu i piće onima koji su gasili požar u Glogošnici koji se nažalost našao u sklopu svih dešavanja. Na kraju akcije je posađeno jedno stablo "jablana" kao znak imena Jablanice (lokalitet Glogošnica) i kao simbolični znak rađanju novih stabala.

U 2013. godini odziv građana i omladine je bio tačno zadovoljavajući. Svi trebamo uzeti primjer u onima koji tog dana iznijeli oko 80 vreća smeća sa površine Jablaničkog jezera, a to su naši jablanički ribari, odnosno, članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Glavatica“. Ukupan broj volontera u 2013. godini bio je, zajedno sa učenicima srednje škole, 199, sa prikupljenih 116 vreća smeća. Prvi dan akcije 17.5.2013. bio je u znaku sadnica kao jednog od najvažnijih imputa njegovanja naše prirode. Učenici i profesori su zajedno sa direktoricom Sabinom Palić u krugu škole počistili smeće i zasadili 37 sadnica u znak 37 generacija studenata ove ustanove. Drugi dan akcije 18.5.2013. događao se na dvije lokacije: lokacija deponije na Šljunkari i plaža Peta na Jablaničkom jezeru i dio jezera gdje su također akciji pripomogli i građani Sarajeva tj. oni koji ljetovanje provode u svojim vikendicama na našem divnom Jablaničkom jezeru.

Međunarodni centar za djecu i omladinu „Fortis“, kao organizacija koja za jedan od primarnih ciljeva ima poticaj i osnaživanje volonterskog i humanitarnog rada, nije ni sumnjao da će akcija običnog naziva izrasti u najveću volontersku akciju u BiH posvećenu čišćenu ilegalnih deponija smeća, čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti. Zajedno sa učenicima srednje škole, 2014. godine je očišćen dobar dio grada: gradski park, Rasadnik i dio kod Malog stadiona. Na glavnoj akciji u nedjelju 27.4.2014. veliki broj volontera (njih čak 30) odazvalo se ovom humanitarnom radu. Lokacije čišćenja bile su: čišenje puta uz M-17 i zalijevi, Plaža "Peta" na Jablaničkom jezeru. Zajedno sa Komunalnim preduzećem sačinjen je logistički plan kako bi se ove godine selektovao otpad: kartonska ambalaža, staklena ambalaža, plastika. U akciji 2014. godine pristupila su 103 volontera, a prikupljeno je 131 vreća smeća.

21. i 22. marta ove godine održana je Konferencija Lets do it projekta, gdje je kroz niz radionica na temu „Evaluacija dosadašnjih akcija i koraci za poboljšanje“ i „Let's Do It kao pokretačka snaga društveno pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini“ doneseno niz zaključaka među kojima je i održavanje dvije volonterske akcije čišćenja i sadnje drveća u ovoj godini. Konferenciji su prisustvovali svi koordinatori općina uključenih u akciju Lets do it u Bosni i Hercegovini, među kojima se našla i općina Jablanica.

Od 2012. do 2014. godine ukupno je akciji u općini Jablanica pristupilo 383 volontera, a prikupljeno je 497 vreća smeća, a zasađeno 1150 sadnica.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 11.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

Svi oni koji su tokom ovih godina bili aktivno uključeni u akcije bili su: Općina Jablanica, općinski načelnik Salem Dedić, Komunalno preduzeće, Srednja škola Jablanica sa direktoricom Sabinom Palić, „Eskada“, Šumarstvo Srednje-neretvansko, Šume Hercegovačko-neretvanske, Udruženja sportskih ribolovaca „Glavatica“, Udruženje „Gazela“, „Viva“ Pizzeria, Turski LOT tim, Motel Maksumić, TR Tarik, Firma Titan, Radnja Metal, Jablanica-bus, RTV Jablanica, Omladinski klub „Pod istim suncem“, Udruženje „Josip Broz Tito“, Osnovna škola Jablanica, volonteri, građani, učenici općine Jablanica.

Danas je Let’s Do It pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.

Da se prisjetimo: Lets do it akcije u općini Jablanica bile su: 30.8.2012. Pilot akcija, 9.9.2012. "Let`s do it - očistimo zemlju za 1 dan!" - akcija čišćenja, 22.10.2013. Lets do it - milion sadnica za jedan dan, 18.5.2013. "Let`s do it - očistimo zemlju za 1 dan!", 27.4.2014. Lets od it! Očisitmo zemlju za 1 dan, 25.10.2014. Lets od it! Milion sadnica za 1 dan, a naredna akcija je sada, u petak 8.5.2015. godine.

Svi zainteresovani građani koji žele obilježiti ovaj dan mogu očistiti smeće na bilo kojoj lokaciji u općini Jablanica i ukoliko žele, slike čišćenja postaviti na našu ili svoju ličnu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/pages/Medunarodni-centar-za-djecu-i-omladinu-Fortis/309463309105828.

Ukoliko su im potrebne rukavice i vreće za čišćenje mogu se obratiti u Centar „Fortis“ gdje će dobiti sve informacije.

Video iz 2012. godine jeste na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=9imqMEDy1ZI#t=298

Hvala svima koji su do sada podržavali akcije ovakvog tipa i nadamo se da će ideja „nebacanja smeća i otpada“ zaživjeti još više u gradu jablanova. Unaprijed svima hvala!

„Što je ekološka svijest veća, manje je smeća“.

Share

Medijski partneri