WILLKOMEN

AUF DER SEITE VON ZENTRUM FORTIS

FORTIS ist eine Nichtregierungsorganisation, deren primäres Ziel ist Kinder und Jugendliche zusammenzubringen, die sich mit kulturellen, sozialen und wissenschaftlichen Arbeit befassen.

Drucken
PDF

Akcija čišćenja 9.9.2012 - LETS'S DO IT

Geschrieben von: Centar Fortis am .

Akcija čišćenja 9.9.2012. je završena. Akcija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” najveća je akcija u (h)istoriji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Danas u Jablanici svoj doprinos akciji pružila su djeca i omladina te lokalni tim za Jablanicu.

Odziv građana i omladine je bio zadovoljavajući, obzirom da je u općini Konjic bilo 28 volontera. Jablanica je ipak brojala više: 31 volonter, 7 sati čišćenja, cca.250 kesa smeća.

Organizovane su dvije grupe, gdje je jedna grupa čistila gradski park, stadion u Rasadniku i područje oko Stare opštine i područje oko Srednje škole. Druga grupa je čistila lokacije putem Djevora (proširenja, Oštro Bogno, „dedina klupa“), Glogošnice (stadion, deponija kod kapele), brane u Šanici, Bijele/Ravne (deponije) i putem u Donjoj Jablanici (parking i dvije deponije prema polju).

Ostale su dvije lokacije neočišćene, te se nadamo da ćemo u nekom idućem periodu i to riješiti.

Hvala svim volonterima i volonterkama i članovima lokalnog tima Jablanica koji su organizovali i koordinisali današnjom akcijom.

Na kraju akcije je posađeno jedno stablo "jablana" kao znak imena Jablanice (lokalitet Glogošnica) i kao simbolični znak rađanju novih stabala, a Međunarodni centar za djecu i omladinu "FORTIS" u narednom periodu ima u planu posaditi jablanove u dijelu grada.

Osjeti se i dalje ta energija koja nas je povezala sve danas u Bosni i Hercegovini, energija koja je postavila temelj ka ljepšoj i čistijoj Bosni i Hercegovini.

Zahvalna sam i ponosna na članove lokalnog tima i smatram da svi oni koji su kročili danas u deponiju u Ravnoj/Bijeloj su istinski heroji.

ONI BEZ KOJIH AKCIJA NE BI USPJELA SU:

  1. Općina Jablanica – općinski načelnik Salem Dedić
  2. Turski LOT tim
  3. Viva Pizzeria
  4. Motel Maksumić
  5. TR Tarik
  6. Firma Titan
  7. Radnja Metal
  8. Jablanica-bus

Indira Čilić, koordinator za općinu Jablanica

 

Slike možete pogledati na oficijelnoj stranici lokalnog partnera www.centar-fortis.org ili na istoj Facebook stranici.

Share

Medijski partneri