Ispis
PDF

Održani četvrti "Omladinski susreti kroz klasičnu muziku/glazbu"

Autor Centar Fortis on .

U subotu 17.3.2018. godine, održani su četvrti "Omladinski susreti kroz klasičnu muziku/glazbu".U fokusu samog projekta bila je promocija kulture i kulturnih dešavanju u lokalnim zajednicama, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Kroz set aktivnosti muzičkih radionica, pijanist Bartolomej Stanković iz Visokog priredio je izvanredan nastup kroz Priče o baroknoj i klasičnoj muzici/glazbi. Slušaoci su mogli čuti djela: Georga Friedrich Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga Van Beethovena...

 

Susretima su povezana dva kantona: Hercegovačko-neretvanski kanton i Zapadnohercegovački kanton, zatim Općina Jablanica i Grad Ljubuški i dvije ustanove: Osnovna glazbena škola Ljubuški sa Centrom „Fortis“ iz Jablanice.

Samo učešće mladih je jedan od 11 indikatora Vijeća Evrope po kojima se procjenjuje stepen razvoja državnih politika prema mladima i povezano je s mobilnošću mladih u smislu da su aktivni mladi češći korisnici različitih programa razmjene. Kroz mobilnost se stiču iskustva iz prakse koja mladi mogu koristiti kao primjere dobre prakse u lokalnoj zajednici.

Ovo je također jedan jedinstven projekat koji zajedno sa klasičnom muzikom, kao najvećim stepenom muzike, muzičkim radionicama, zajedničkim koncertima, može uticati na kulturni nivo građana.

Susreti su održani u novoizgrađenim prostorijama Osnovne glazbene škole Ljubuški, a učesnici su uz poziv ravnateljice gospođe Ivane Šaravanje zajedno obišli Džamiju na Gožulju u Gornjem gradu u Ljubuškom, gdje je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, ef. hadži Šemso Germić, prisutne upoznao o historiji džamije, osnovama i principima islama, sličnostima i razlikama sa drugim religijama, a nakon čega su se susreti nastavili u opuštenijoj atmosferi u čajdžinici, gdje su razmijenjena mišljenja pripadnika tri religije. Zadovoljstvo glavnog imama moglo se vidjeti obzirom da su prisutni bili prvi multinacionalni posjetioci čajdžinice i džamije.

Prošli susreti u Ljubuškom obuhvatili su obilazak Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, Muzeja na Humcu i vodopada „Kravice“.

Projekat je realizovan od strane Međunarodnog centra za djecu i omladinu "Fortis" iz Jablanice uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa i Vijeća mladih općine Jablanica.

 

 


Share