Ispis
PDF

"Lets do it" projekat u BiH

Autor Centar Fortis on .

"Lets do it projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 126 745 volontera, koji su očistili oko 11 500 tona otpada i zasadili 314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" je od samog početka u sklopu lokalnog tima kao koordinator za Jablanicu u projektu „Let`s do it Jablanica“, gdje je 9.9.2012. godine bio očišćen grad (i obližnja sela). Tada smo mapirali i geokartirali deponije u Jablanici. Prezentovali smo 3 puta u gradu upis u knjigu volontera, zatim prezentovali projekat u Jablanici i Mostaru, te prezetvoali projekat za najmlađe u parku Jablanice gdje su djeca kroz slikanje pokazala šta zapravo znači čista Zemlja. Održana je pilot akcija prije pravoga čišćenja što se pokazalo veoma efektnim i dobili smo pozitivne kritike kako od prolaznika, turista, tako i od građana ove općine. U sklopu ovog projekta donosili smo hranu i piće onima koji su gasili požar u Glogošnici koji se nažalost našao u sklopu svih dešavanja. Na kraju akcije je posađeno jedno stablo "jablana" kao znak imena Jablanice (lokalitet Glogošnica) i kao simbolični znak rađanju novih stabala.

U 2013. godini odziv građana i omladine je bio tačno zadovoljavajući. Svi trebamo uzeti primjer u onima koji tog dana iznijeli oko 80 vreća smeća sa površine Jablaničkog jezera, a to su naši jablanički ribari, odnosno, članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Glavatica“. Ukupan broj volontera u 2013. godini bio je, zajedno sa učenicima srednje škole, 199, sa prikupljenih 116 vreća smeća. Prvi dan akcije 17.5.2013. bio je u znaku sadnica kao jednog od najvažnijih imputa njegovanja naše prirode. Učenici i profesori su zajedno sa direktoricom Sabinom Palić u krugu škole počistili smeće i zasadili 37 sadnica u znak 37 generacija studenata ove ustanove. Drugi dan akcije 18.5.2013. događao se na dvije lokacije: lokacija deponije na Šljunkari i plaža Peta na Jablaničkom jezeru i dio jezera gdje su također akciji pripomogli i građani Sarajeva tj. oni koji ljetovanje provode u svojim vikendicama na našem divnom Jablaničkom jezeru.

Međunarodni centar za djecu i omladinu „Fortis“, kao organizacija koja za jedan od primarnih ciljeva ima poticaj i osnaživanje volonterskog i humanitarnog rada, nije ni sumnjao da će akcija običnog naziva izrasti u najveću volontersku akciju u BiH posvećenu čišćenu ilegalnih deponija smeća, čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti. Zajedno sa učenicima srednje škole, 2014. godine je očišćen dobar dio grada: gradski park, Rasadnik i dio kod Malog stadiona. Na glavnoj akciji u nedjelju 27.4.2014. veliki broj volontera (njih čak 30) odazvalo se ovom humanitarnom radu. Lokacije čišćenja bile su: čišenje puta uz M-17 i zalijevi, Plaža "Peta" na Jablaničkom jezeru. Zajedno sa Komunalnim preduzećem sačinjen je logistički plan kako bi se ove godine selektovao otpad: kartonska ambalaža, staklena ambalaža, plastika. U akciji 2014. godine pristupila su 103 volontera, a prikupljeno je 131 vreća smeća.

21. i 22. marta ove godine održana je Konferencija Lets do it projekta, gdje je kroz niz radionica na temu „Evaluacija dosadašnjih akcija i koraci za poboljšanje“ i „Let's Do It kao pokretačka snaga društveno pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini“ doneseno niz zaključaka među kojima je i održavanje dvije volonterske akcije čišćenja i sadnje drveća u ovoj godini. Konferenciji su prisustvovali svi koordinatori općina uključenih u akciju Lets do it u Bosni i Hercegovini, među kojima se našla i općina Jablanica.

Od 2012. do 2014. godine ukupno je akciji u općini Jablanica pristupilo 383 volontera, a prikupljeno je 497 vreća smeća, a zasađeno 1150 sadnica.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 11.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

Svi oni koji su tokom ovih godina bili aktivno uključeni u akcije bili su: Općina Jablanica, općinski načelnik Salem Dedić, Komunalno preduzeće, Srednja škola Jablanica sa direktoricom Sabinom Palić, „Eskada“, Šumarstvo Srednje-neretvansko, Šume Hercegovačko-neretvanske, Udruženja sportskih ribolovaca „Glavatica“, Udruženje „Gazela“, „Viva“ Pizzeria, Turski LOT tim, Motel Maksumić, TR Tarik, Firma Titan, Radnja Metal, Jablanica-bus, RTV Jablanica, Omladinski klub „Pod istim suncem“, Udruženje „Josip Broz Tito“, Osnovna škola Jablanica, volonteri, građani, učenici općine Jablanica.

Danas je Let’s Do It pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.

Da se prisjetimo: Lets do it akcije u općini Jablanica bile su: 30.8.2012. Pilot akcija, 9.9.2012. "Let`s do it - očistimo zemlju za 1 dan!" - akcija čišćenja, 22.10.2013. Lets do it - milion sadnica za jedan dan, 18.5.2013. "Let`s do it - očistimo zemlju za 1 dan!", 27.4.2014. Lets od it! Očisitmo zemlju za 1 dan, 25.10.2014. Lets od it! Milion sadnica za 1 dan, a naredna akcija je sada, u petak 8.5.2015. godine.

Svi zainteresovani građani koji žele obilježiti ovaj dan mogu očistiti smeće na bilo kojoj lokaciji u općini Jablanica i ukoliko žele, slike čišćenja postaviti na našu ili svoju ličnu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/pages/Medunarodni-centar-za-djecu-i-omladinu-Fortis/309463309105828.

Ukoliko su im potrebne rukavice i vreće za čišćenje mogu se obratiti u Centar „Fortis“ gdje će dobiti sve informacije.

Video iz 2012. godine jeste na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=9imqMEDy1ZI#t=298

Hvala svima koji su do sada podržavali akcije ovakvog tipa i nadamo se da će ideja „nebacanja smeća i otpada“ zaživjeti još više u gradu jablanova. Unaprijed svima hvala!

„Što je ekološka svijest veća, manje je smeća“.

Share