Ispis
PDF

KONCERT TURKUAY

Autor Centar Fortis on .

S ciljem učvršćivanja prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske te davanja doprinosa proslavi 29. oktobra – Dana Republike Turske, u Mostaru je 30. oktobra nastupio "Turk Armoni Yildizlari" - "Turkay" orkestar.

Učenici Male škole klavira su imali priliku biti 30.10.2012. na koncertu koji je organizovala Turska vojna misija. Orkestar Turkay koji je zabavljao tu večer učenike, kako Male škole klavira tako i učenike osnovnih škola sa podružja HNK, održan je u sali Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Orkestar "Turk Armoni Yildizlari" ili skraćeno "Turkay", osnovan je u Ankari 2006.  godine u sklopu Komande Harmonijskog orkestra Turskih oružanih snaga, a u okviru aktivnosti integriranja Turskih oružanih snaga sa narodom. Od vremena formiranja do danas, "Turk Armoni Yildizlari”-"Turkay" nastupao je na brojnim koncertima kako u Turskoj, tako i u inozemstvu, dostojno predstavljajući Tursku i njene Oružane snage.

Orkestar broji 30 članova, među kojima su tri oficira, 23 podoficira, tri vojnika i jedan civilni član. Ovaj orkestar održao je niz koncerata sa poznatim umjetnicima iz Turske. Tako su 2007. godine održali koncert sa poznatom turskom jazz i pop pjevačicom Ayten Alpman na otvorenju 11. Međunarodnog jazz festivala u Ankari. Godinu dana kasnije, također su nastupili i na otvorenju 12. Međunarodnog jazz festivala u Anakari, u okviru saradnje sa popularnom turskom pjevačicom Burcu Gulec.

Više fotografija možete pogledati u našoj GALERIJI.

Share