WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

Omladinski susreti kroz klasičnu muziku (I)

Written by Centar Fortis on .

Uspješno je realizovan prvi dio projekta "Omladinski susreti kroz klasičnu muziku" - projekat Međunarodnog centra za djecu i omladinu "Fortis" podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa...

Posjetom ŠOMO "Avdo Smajlović" 13.5.2016. održane su radionice pijaniste Bartolomeja Stankovića "Kroz historiju i građu" u Kulturnom centru "Altındağ" i koncert za publiku lokalne zajednice. Na koncertu su učenici pokazali kako sviraju na klaviru i šta su mogli naučiti na časovima klavira u obje škole.

Učenici (omladina) ŠOMO „Avdo Smajlović“ i Škole klavira „Centra Fortis“ uzrasta od 10 do 18 godina mladosti su imali priliku kroz radionice naučiti osnovne pojmove o historiji i građi klavira, da steći nova znanja u interpretaciji kompozicija klasičnih i popularnih kompozitora i razmijeniti iskustva sa svojim kolegama-vršnjacima.

Projekat je imao za cilj da poveže dvije lokalne zajednice a i da afirmiše mlade da se uključe u život zajednice. Projekat je pomogao učesnicima da definišu šta za njih predstavlja nastavna/vannastavna aktivnost.

Ističemo da kroz ovaj projekat ne postoje barijere jedne nacionalne zastupljenosti, već su te barijere ukinute i projekat transparentno predviđa uključenje regionalne i nacionalne zastupljenosti.

Saradnja između dvije ustanove (institucije i organizacije) u oblastima kulture okrovljena je potpisanim Sporazumom gdje obje strane potpisnice zagovaraju i garantuju da će se postići saradnja između lokalnih kulturnih institucija i drugih registrovanih udruženja koja se bave kulturom i da će omladina educirati bez obzira na njihovu nacionalnu ili regionalnu pripadnost sa težištem na klasičnoj muzici kroz radionice i seminare.

Učenici Male škole klavira su tog dana posjetili Podzemni labirint "Ravne", jedne kompleksne mreže tunela, komora, raskrsnica i vodenih akumulacija koja se pruža desetinama kilometara ispod piramida u Visokom.

 

 

 

 

 

 


Više fotografija možete pogledati OVDJE.


Share

Medijski partneri