WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

AKCIJA „LET`S DO IT – JABLANICA – MILION SADNICA ZA 1 DAN“

Written by Centar Fortis on .

Nakon dvije uspješno realizovane akcije čišćenja UG „Ruke“ Sarajevo i UG „Mozaik prijateljstva“ Banja Luka organizuju veliku akciju sadnje drveća u jednom danu.

Ciljevi globalne akcije su:

- zasaditi milion sadnica drveća

- obezbijediti učešće namjanje 20.000 volontera

- podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

BUDI DIO RJEŠENJA. BUDI DIO NAJVEĆEG VOLONTERSKOG TIMA KOJI NAŠU ZEMLJU ČINI BOLJIM MJESTOM ZA ŽIVOT.

Akcija će biti sprovedena i u općini Jablanica u četvrtak 24.10.2013. Zajedno sa učenicima JU Srednje škole Jablanica zasadit će se 500 sadnica na lokalitetu Suhava u Glogošnici, lokalitet koji je požar zahvatio prošle godine. Učenicima je obezbijeđeno osvježenje i hrana.

Svi dodatni zaiteresovani građani koji žele pridonijeti i pridružiti se ovoj akciji, neka dođu u 10:00 u Glogošnicu u četvrtak 24.10.2013.

Koordinator za općinu Jablanica: Indira Čilić-Lončar, Međunarodni centar za djecu i omaldinu „Fortis“

Kontakt osobe su: Ramo Begović, Let`s do it tim Jablanica, 062–581-217

Adem Hindić, Glogošnica,  062–861-886

Sabina Palić, direktorica JU Srednje škole Jablanica, 062–581-364

Mirhana Stroil, Šumarstvo Srednje Neretvansko Mostar, 061–204- 519

VIŠE O AKCIJI:

“Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine - četvrtak, 24. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10 sati.

Akciju organizuje Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

UG "Ruke" i UG „Mozaik prijateljstva“ su u posljednjih godinu dana organizovali dvije velike akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazovom “Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan”. Akcije čišćenja su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku naših vjernih volontera.

Prva akcija je provedena 9. septembra 2012. godine i ostvareni su izvanredni rezultati:

- aktivno učešće 37 500 volontera;

- učestvovanje 105 općina;

- očišćeno 5 500 000 kg otpada.

Druga akcija 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prošlogodišnjih i to:

- aktivno učešće 47 970 volontera;

- učestvovanje 107 općina;

- očišćeno 5 000 000 kg otpada.

Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Također, nedovoljno se ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Ciljevi akcije su:

-  Zasaditi 1.000.000 sadnica drveća;

-  Obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera;

-  Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.

Četvrtak, 24. oktobar 2013. godine u 10 sati

PRIDRUŽITE NAM SE!

ZAJEDNO MOŽEMO ZASADITI 1 000 000 SADNICA ZA 1 DAN!

 

Share

Medijski partneri