WELCOME

to the web page of CENTRE FORTIS

FORTIS is a non-governmental (NGO) organization whose primary goal is to stand up bringing children and youth together that deal with cultural, social and scientific work.   


Print
PDF

Održani četvrti "Omladinski susreti kroz klasičnu muziku/glazbu"

Written by Centar Fortis on .

U subotu 17.3.2018. godine, održani su četvrti "Omladinski susreti kroz klasičnu muziku/glazbu".U fokusu samog projekta bila je promocija kulture i kulturnih dešavanju u lokalnim zajednicama, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Kroz set aktivnosti muzičkih radionica, pijanist Bartolomej Stanković iz Visokog priredio je izvanredan nastup kroz Priče o baroknoj i klasičnoj muzici/glazbi. Slušaoci su mogli čuti djela: Georga Friedrich Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga Van Beethovena...

 

Susretima su povezana dva kantona: Hercegovačko-neretvanski kanton i Zapadnohercegovački kanton, zatim Općina Jablanica i Grad Ljubuški i dvije ustanove: Osnovna glazbena škola Ljubuški sa Centrom „Fortis“ iz Jablanice.

Samo učešće mladih je jedan od 11 indikatora Vijeća Evrope po kojima se procjenjuje stepen razvoja državnih politika prema mladima i povezano je s mobilnošću mladih u smislu da su aktivni mladi češći korisnici različitih programa razmjene. Kroz mobilnost se stiču iskustva iz prakse koja mladi mogu koristiti kao primjere dobre prakse u lokalnoj zajednici.

Ovo je također jedan jedinstven projekat koji zajedno sa klasičnom muzikom, kao najvećim stepenom muzike, muzičkim radionicama, zajedničkim koncertima, može uticati na kulturni nivo građana.

Susreti su održani u novoizgrađenim prostorijama Osnovne glazbene škole Ljubuški, a učesnici su uz poziv ravnateljice gospođe Ivane Šaravanje zajedno obišli Džamiju na Gožulju u Gornjem gradu u Ljubuškom, gdje je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, ef. hadži Šemso Germić, prisutne upoznao o historiji džamije, osnovama i principima islama, sličnostima i razlikama sa drugim religijama, a nakon čega su se susreti nastavili u opuštenijoj atmosferi u čajdžinici, gdje su razmijenjena mišljenja pripadnika tri religije. Zadovoljstvo glavnog imama moglo se vidjeti obzirom da su prisutni bili prvi multinacionalni posjetioci čajdžinice i džamije.

Prošli susreti u Ljubuškom obuhvatili su obilazak Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, Muzeja na Humcu i vodopada „Kravice“.

Projekat je realizovan od strane Međunarodnog centra za djecu i omladinu "Fortis" iz Jablanice uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa i Vijeća mladih općine Jablanica.

 

 


Share

Medijski partneri