Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

Mali pioniri (ponovo)

Autor Centar Fortis on .

Znajući da je posljednja generacija pionira rođena 1982.godine, naši učenici i članovi, zalažući se za ista prava i dužnosti, danas su bili samo mali pioniri.

Na 69.godišnjici Bitke za ranjenike na Neretvi učestvovali su i naši mali vjerni i vrijedni učenici. Nakon spuštanja 69 karanfila u Neretvu u spomen napoginule borce NOR-a i nakon obraćanja našeg načelnika iz Jablanice i izaslanika iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, oni su otpjevali i odsvirali dvije pjesme: „O Bella ciao“ i „Mlada partizanka“.

Učenici marljivo rade, pripremaju se, svoje slobodno vrijeme provode u druženju ili sviranju, uče, pomažu starijim osobama i mlađima od sebe, poštuju svoje drugove i drugarice, vesele se svakoj minuti svoga djetinjstva.

Nekada su Savez pionira činili učenici iz prvih sedam razreda osnovne škole. Riječ „pionir“ izražavao je težnju za postizanjem najplemenitijih osobina čovjeka u samoupravnom društvu i poticao na stalno istraživanje, otkrivanje i usavršavanje svijeta oko sebe.

Svaki pionir je tada imao prava i dužnosti. Pozvan je da iznosi svoje želje i mišljenja, da odlučuje o svojoj i zajedničkoj aktivnosti, o učenju, radu, KORISNOM PROVOĐENJU SLOBODNOG VREMENA i o uključivanju u ostale aktivnosti svoje uže i šire društvene sredine.

Pioniri su polagali i tadašnju zakletvu, pa će učenici Male škole klavira sigurno podsjetiti mnoge na riječ i značenje pojma „pionir“i na dio one zakletve: „da ću marljivo učiti i biti dobar drug.“

A zar oni već ne oslikavaju prave male pionire!? Zaključite sami!

Više slika možete pogledati u našoj GALERIJI.

Share

Medijski partneri