Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

Snježni klavir u Jablanici

Autor Centar Fortis on .

Još jednom Centar „Fortis“ nije ostao ravnodušan prema bijelom pokrivaču. Članovi Centra su iskoristili snijeg koji je prekrio našu zemlju da bi napravili njima najdraži instrument. Na današnjem satu Male škole klavira učenici su u čast  Johanna Sebastiana Bacha napravili maketu njegovog pianina.

Ovaj mjesec na časovima klavira radimo poznatog njemačkog kompozitora Bacha, te smo se dosjetili da bismo mogli jedan čas načiniti i drugačijim. Nastavnica nam je pokazala kako časovi mogu imati jednu dinamičnost i dostići novopostavljene ciljeve – govore Emina i Amina.

Klavir su, kažu Edita i Riad, svi zajedno pravili punih 4 sata, te su se lijepo družili, zabavili, a ponešto i naučili.

Predstoji nam 21.mart, dan rođenja njemačkog kompozitora baroknog razdoblja Bacha. Ovo je bio jedan interesantan čas gdje su učenici mogli sami slagati dirke i ispitivati se međusobno šta su sve naučili. Ovo je jedna drugačija metoda kako se djeca i omladina mogu zabaviti, a naravno i naučiti ponešto novo. Neke kompozicije koje je ovaj kompozitor napisao, a koje učenici imaju priliku i svirati, su: Menuet u g-duru, Brandenburški koncert i Sonate.

I Sara, naš najmlađi član, se lijepo zabavljala i pomagala svojim drugovima u pravljenju polustepena koji su kasnije dobili crnu boju.

Ujedno slike predstavljaju i najveću želju članova Centra „Fortis“.

Više slika možete pogledati u galeriji.

Share

Medijski partneri