Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

Brahmsove poruke

Autor Centar FORTIS on .

Johannes Brahms bio je njemački komponist i pijanist. Brahms se često smatra muzičkim tradicionalistom i inovatorom. Njegova muzika je čvrsto ukorijenjena u strukturama i kompozicijskim tehnikama baroka i klasičnih majstora. Ove godine navršava se 185. godina od njegovog rođenja, a Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" je u sklopu projekta "Brahmsove poruke" pripremio video zapis o njegovim porukama i citatima koje je Brahms izjavio u toku svog 64.-godišnjeg života...

 

Učenici Male škole klavira, Amina, Sabina, Sara, Dallal i Riad izgovaraju citate i osnovne crtice iz njegovog života, a Nađa izvodi njegovu najpoznatiju kompoziciju Mađarske igre broj 5. Brahmsove poruke:
Nije teško komponovati, ali ono što je nevjerovatno teško jeste napustiti suvišne bilješke ispod stola.
Ako ovdje postoji neko koga nisam uvrijedio, molim da mi oprosti.
Koliko je sretan čovjek koji, poput Mozarta i drugih, odlazi navečer u konobu i piše svježu muziku. On živi, dok stvara.
Nikada se ne smije zaboraviti, da se zapravo usavršavanjem jednog komada, dobiva i uči više nego počinjanjem ili poluzavršavanjem njih desetak.
Visoko na planini, duboko u dolini, pozdravljam vas hiljadu puta. Studirajte Bacha, tamo ćete pronaći sve.
Svako krade – važna stvar je da to radi brilijantno.

Projekat je podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta - Federalnog ministarstva kulture i športa.

Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis"
Mala škola klavira Jablanica
www.centar-fortis.org
Made by www.it-studio.tk

Share

Medijski partneri