Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

Akcija čišćenja 9.9.2012 - LETS'S DO IT

Autor Centar Fortis on .

Akcija čišćenja 9.9.2012. je završena. Akcija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” najveća je akcija u (h)istoriji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Danas u Jablanici svoj doprinos akciji pružila su djeca i omladina te lokalni tim za Jablanicu.

Odziv građana i omladine je bio zadovoljavajući, obzirom da je u općini Konjic bilo 28 volontera. Jablanica je ipak brojala više: 31 volonter, 7 sati čišćenja, cca.250 kesa smeća.

Organizovane su dvije grupe, gdje je jedna grupa čistila gradski park, stadion u Rasadniku i područje oko Stare opštine i područje oko Srednje škole. Druga grupa je čistila lokacije putem Djevora (proširenja, Oštro Bogno, „dedina klupa“), Glogošnice (stadion, deponija kod kapele), brane u Šanici, Bijele/Ravne (deponije) i putem u Donjoj Jablanici (parking i dvije deponije prema polju).

Ostale su dvije lokacije neočišćene, te se nadamo da ćemo u nekom idućem periodu i to riješiti.

Hvala svim volonterima i volonterkama i članovima lokalnog tima Jablanica koji su organizovali i koordinisali današnjom akcijom.

Na kraju akcije je posađeno jedno stablo "jablana" kao znak imena Jablanice (lokalitet Glogošnica) i kao simbolični znak rađanju novih stabala, a Međunarodni centar za djecu i omladinu "FORTIS" u narednom periodu ima u planu posaditi jablanove u dijelu grada.

Osjeti se i dalje ta energija koja nas je povezala sve danas u Bosni i Hercegovini, energija koja je postavila temelj ka ljepšoj i čistijoj Bosni i Hercegovini.

Zahvalna sam i ponosna na članove lokalnog tima i smatram da svi oni koji su kročili danas u deponiju u Ravnoj/Bijeloj su istinski heroji.

ONI BEZ KOJIH AKCIJA NE BI USPJELA SU:

  1. Općina Jablanica – općinski načelnik Salem Dedić
  2. Turski LOT tim
  3. Viva Pizzeria
  4. Motel Maksumić
  5. TR Tarik
  6. Firma Titan
  7. Radnja Metal
  8. Jablanica-bus

Indira Čilić, koordinator za općinu Jablanica

 

Slike možete pogledati na oficijelnoj stranici lokalnog partnera www.centar-fortis.org ili na istoj Facebook stranici.

Share

Medijski partneri