Dobrodošli

na web stranicu Centra FORTIS

Fortis je ustanova kojoj je prvenstveno cilj da se zalaže za okupljanje djece, omladine i starijih koji se bave kulturnim, društvenim i znanstvenim radom.


Ispis
PDF

Medunarodna konferencija pvodom 20. godišnjice Panevropske unije BiH [FOTO+ViDEO]

Autor Centar Fortis on .

Povodom 20. godišnjice Panevropske unije Bosne i Hercegovine održana je Medunarodna konferencija: Bosna i Hercegovina izmedu Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Mostaru od 11. do 13.9.2015.

Rijeci dobrodošlice uputio je gospodin Vanja Gavran, predsjednik Panevropske unije BiH, mons.prof.dr.Franjo Topic, pocasni predsjednik Panevropske unije BiH, Alain Terrenoise, predsjednik Medunarodne Panevropske unije i Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara. Medu zvanicama bila je prisutna i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberovic.
Drugi dan konferencije protekao je u iscrpnim panelima, gdje su svoje govore imali predstavnici Panevropske unije iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Madarske, Srbije, Bugarske, zastupnici u Evropskom parlamentu, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH i drugi visoki zvanicnici u BiH.
Konferenciji je prisustvovala potpredsjednica Federacije BiH, mr. sci. dr. Melika Mahmutbegovic.
Na kraju drugog dana konferencije usvojena je DEKLARACIJA:  


Mi, clanovi Panevropske unije iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Madarske, Slovenije i Srbije, na Medunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina izmedu Daytona i Bruxellesa: Od Dejtonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, usvajamo slijedecu

D E K L A R A C I J U

1. Pozdravljamo novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, kroz britansko-njemacku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu, kao i angažman domacih politickih aktera koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što je na tragu naše prošlogodišnje konferencije i deklaracije u kojoj smo tražili taj novi pristup prema Bosni i Hercegovini. Apelujemo na državne strukture i predstavnike politickih partija Bosne i Hercegovine za hitno provodenje Reformske agende, - programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje ce Bosnu i Hercegovinu konacno dovesti do kandidatskog statusa za clanstvo u Evropskoj uniji i približi pocetku pregovora za clanstvo. Ubrzanje procesa integracije BiH u Evropsku uniju stablizira ekonomski razvoj i ucvršcuje mir. Bosna i Hercegovina se u tom kontekstu treba riješiti nacionalisticke retorike, ali se treba držati principa i kolektivnih i individualnih prava.

2. Panevropska unija pozdravlja zakljucke nedavno održanog Samita zemalja Zapadnog Balkana u Becu iz avgusta ove godine. Regionalna saradnja, rješavanje otvorenih pitanja izmedu zemalja regije, kao i proces pomirenja od iznimne su važnosti za proces evropskih integracija. Pozdravljamo i podršku Brisela Bosni i Hercegovini na evropskom putu, posebno licni angažman visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federice Mogherini, kao i angažman Komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesa Hahna.

3. Panevropska unija predlaže i ocekuje da strukture Evropske unije zajedno s partnerima iz medunarodne zajednice, posebno Sjedinjenim Americkim Državama, intenzivira pomoc i medijaciju u procesima priprema Bosne i Hercegovine za clanstvo u Evropskoj uniji.

4. I nakon dvadeset godina od njegovog donošenja, promjena Dejtonskog ustava ostaje aktuelno pitanje. Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država i redizajn njenog ustavnog uredenja usvajanjem evropskog demokratskog i pravnog naslijeda je neizbježan. No, prioritet vlasti bi trebale biti ekonomske, socijalne i obrazovne reforme, ocuvanje finansijske stabilnosti, konsolidacija tekuce potrošnje, smanjenje javnog duga, poboljšanje poslovne klime, povecanje konkurentnosti ekonomije BiH, te reforme u oblasti javne uprave.

5. Bosna i Hercegovina treba imati snažno civilno društvo koje preuzima odgovornost u sklopu demokratskih procesa u cilju razvoja države i njezinog evropskog puta.

6. Potrebno je snažnije raditi i na ubrzanju reformskih procesa u oblasti vladavine prava, kao i u borbi protiv korupcije, jer ce to doprinijeti stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

7. Pozdravljamo posebno zakljucke Samita zemalja Zapadnog Balkana u Becu o mladima, nauci i istraživanju, kao i o ulozi društva u procesima euro-atlanstkih integracija. Poboljšanje perspektive mladih zaista nosi veliki znacaj u osiguranju stabilnosti, održivog razvoja i napretka Bosne i Hercegovine i cijele regije.

8. Apelujemo na državne strukture svih nivoa za hitno rješavanje statusa bosanskohercegovackih institucija kulture od državnog znacaja, ali i drugih kulturnih institucija i organizacija civilnog društva.

9. Insistiramo na trajnom rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica u Bosni i Hercegovini, u skladu sa preporukama Sarajevske deklaracije o povratku izbjeglica. Potrebno je povecati napore i u aktivnostima u cilju pronalaska nestalih lica u Bosni i Hercegovini. Pozivamo nadležne u BiH i Evropskoj uniji da se poduzmu koraci za smanjenje iseljevanja iz Bosne i Hercegovine.

10. Pozdravljamo uspješno predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijecem Evrope. Smatramo to važnim za Bosnu i Hercegovinu, njenom medunarodnom politickom predstavljanju u pozitivnijem svjetlu, ali i u promociji na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turistickom planu.

11. Pozivamo na pronalaženje rješenja izbeglicke krize koja se procenjuje najvecom od Drugog svetskog rata, kao i direktno ukljucenje Evropske unije u taj proces. Izbjeglice su naša braca, a Bosna i Hercegovina i njezini stanovnici su iskusili takva ratna iskustva, i bratski ih trebamo primiti u Evropsku uniju, jer je to u duhu evropskih vrijednosti.

Medu ucesnicima konferencije bili su i predstavnici Centra "Fortis" i Ambasade Kraljevine Norveške.

Više informacija na: https://www.facebook.com/PaneuropaBiH?fref=ts i https://www.facebook.com/Medunarodni-centar-za-djecu-i-omladinu-Fortis-309463309105828/timeline/

Share

Medijski partneri